Lymfoedeem


De letterlijk definitie van oedeem is vochtophoping. Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht en eiwitten dat plaatsvindt onder de huid. Dit komt door een stoornis of blokkade in het lymfestelstel, waarbij de afvoer van lymfevocht niet optimaal werkt. Het lymfesysteem bestaat uit lymfevaten en- knopen (lymfeklieren) die een netwerk vormen door het hele lichaam. Het lymfesysteem heeft een cruciale taak in het afweer- en reiniging systeem in het lichaam. Wanneer er een deel van het lymfesystem beschadigd, kan er lymfeoedeem ontstaan.

Bij het ontstaan van lymfoedeem is er een onderscheid te maken tussen primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem. Wanneer lymfoedeem aangeboren is, spreekt men van primair lymfoedeem. Hier is sprake van een tekort van lymfebanen al vanaf de geboorte. Hierdoor kunnen er in de loop van iemands leven zwellingen ontstaan. Deze zwellingen zijn vaak tweezijdig en kunnen aan beide armen en/of benen optreden. Secondair lymfoedeem is lymfoedeem dat ontstaat doordat het lymfestelsel is beschadigd. In de meeste gevallen zijn bij secundair lymfoedeem de lymfeklieren verwijderd, waardoor het lymfevocht niet meer voldoende kan worden afgevoerd. Oorzaken van het ontstaan van secundair lymfoedeem zijn: infecties (erysipelas/wondroos, cellulitis, infectie na operatie), varices (langdurig bestaan van spataderen), trombose, operatie of een oncologische aandoening en/of behandelingen (kanker of de behandeling daarvan)..

Bij LookLikeYou behandelen wij lip/lymfeoedeem met de MediDrainage. Dit is een lymfatische drainage dat het lymfesysteem optimaal laat functioneren. Onze patiënten merken na een sessie in de MediDrainage dat hun klachten omtrent oedeem flink verminderen en dat hun benen na een lange wandeling niet meer dik worden. Onze cosmetisch arts zal samen met de cliënt een persoonlijk behandelplan opstellen wat het beste bij de situatie en wensen van de cliënt past.

Heeft u interesse neem dan contact met mij op

captcha

Voer aub de CAPTCHA code hieronder in en druk op “Verzenden”

Neem vrijblijvend contact met mij opDR. R.G. (RUDY) IFLE
Cosmetisch arts en huisarts
Gespecialiseerd in anti aging.

captcha

Voer aub de CAPTCHA code hieronder in en druk op “Verzenden”